6. marraskuuta 2013

Mielen apteekki

En ole tainnut vielä koskaan kirjoittaa mitään kovin kantaaottavaa juttua. Nyt on kuitenkin sen aika, sillä koen tämän asian kovin läheiseksi itselleni. Hallitus on päättänyt asettaa yhden tunnetuimmista ja arvostetuimmista julkisista palveluista leikkurin uhkaamaksi. Valtionosuusuudistuksen yhteydessä suunnitellaan kaiken muun lisäksi kirjastojen perustamishankkeisiin korvamerkityn määrärahan lakkauttamista. Kirjastot kamppailevat muutenkin kuntien pienten määrärahaosuuksien kanssa, joten jos tämä valtionosuus lakkaa, kirjastot alkavat näivettyä. Tämä on jo paikoin huomattavissa, uusia kirjastoja ei enää rakenneta, uutta kirjastoautoa ei saa vanhan ja hajonneen tilalle, peruskorjauksia ei toteuteta vaikka aika olisi ollut jo kauan sitten. Tämä kyseessä oleva korvamerkitty määräraha on suuruudeltaan 5 miljoonaa euroa. Siis pisara meressä. Savon Sanomat on kirjoittanut aiheesta hyvän artikkelin, se on luettavissa täällä.


Nyt haluankin haastaa kaikki kirjastoa käyttävät tai joskus käyttäneet osallistumaan yhteisen asian kannattamiseen. Mikään muu instanssi ei tarjoa ilmaista ja tasa-arvoista pääsyä sivistyksen, kulttuurin, tiedon ja viihteen lähteille. Kirjaston ovet ovat avoinna kaikille ikään, sukupuoleen, rotuun, poliittiseen kantaan, uskonnolliseen vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai mihinkään muuhun meitä määrittävään asiaan katsomatta. Kuinka kauan nämä mielen apteekkien ovat pysyvät avoinna, se riippuu siitä kuinka paljon kansalaiset ovat valmiita puolustamaan oikeuksiaan ja (ilmeisesti) ainoaa saatavilla olevaa ilmaista palvelua, jossa vielä asiakasta palvellaan henkilökohtaisesti alusta loppuun.

Mikäli koet asian tärkeäksi, käy kirjoittamassa adressi osoitteessa http://www.adressit.com/kirjastoille_korvamerkitty_maararaha_sailytettava. Pyritään yhdessä säilyttämään yksi laadukkaimmista ja arvostetuimmista palveluistamme!

Postauksen kuvissa taidetta Vaasan Sundomin kirjastosta sekä Hämeenlinnan kirjastoauto Bella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti